- - - - - -
2024. május 29. szerda
 
Események
 
 
 
 
 
 
Jótékonysági bálunk
Megnyertük az Országos Futball Történeti Vetélkedőt
Mézes nap
Sportnap
Deák - diáknap a felső tagozaton
Nemzetiségi németet tanulók tanulmányi kirándulása
A magyar népmese napja - projektnap
Teadélután
Őszköszöntő
Kirándultunk HATÁRTALANUL
Jól szerepeltünk a Pindúr- Pandúr versenyen
Gosztola Erzsébet tanárnő Arany Rozmaring - díjat vehetett át
Korcsolyázni voltunk
Újabb sikeres szereplés a Nagy vagy! vetélkedőn
Október 23-ai ünnepi megemlékezésünk
Az aradi vértanúkra emlékeztünk
Ausztriai tanulmányi kirándulás
Wir waren in Österreich

 

 

 

 

 

 

Becsengettek...      

Újra munkára hívott a csengő szeptember elsején iskolánkban.Meghitt, rövid és lényegre törő évnyitónkat a negyedik osztályosok műsora kezdte, majd 31 első osztályos vehette át névre szóló emléklapját és iskolai nyakkendőjét Pulainé Galambos Erikától, intézményünk újonnan, öt évre kinevezett intézményvezetőjétől.
Az osztályokhoz intézett személyes gondolatok után az idei év személyi változásairól kaptunk információt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a tantestület teljes mértékben támogatta Klopcsikné Somorjai Mária kinevezését ai intézményvezető - helyettesi munkakörbe.
Ünnepélyünk részeként Pulainé Galambos Erika köszöntötte azokat a kollégákat, akiket az EMMI a Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismeréssel jutalmazta.
A Himnusz hangjai után a gyerekek birtokba vehették osztálytermeiket, és megkezdődött a 2017/2018-as tanév.

 

alt

 
 
 
Ballagás és tanévzáró ünnepély      

2017. június 17-én, szombaton 900-kor tartottuk ballagási, majd azt követően tanévzáró ünnepélyünket.
Az idei tanévben 24 végzős diák vállára került fel a tarisznya, akik meghatódva hallgatták végig az igazgatónő és társaik búcsúzó gondalatait. Mindnyájan sikeresen zárták az utolsó évet, így szeptembertől folytathatják tanulmányaikat az általuk választott oktatási intézményekben. Ezúton is sok sikert, tartalmas éveket kívánunk nekik!

Klopcsikné Somorjai Mária igazgatónő tanévzáró beszédében értékelte a 2016/2017-es tanévet, ismertette a legkiemelkedőbb tanulmányi, kulturális és sporteredményeket. Köszönetet mondott a pedagógusoknak, szülőknek, diákoknak a közösen elért sikerekért.

Az iskola legrangosabb kitüntetését a nevelőtestület döntése alapján az idén a következő végzős tanulók vehették át: Jó tanuló: Tóth Katalin, Jó tanuló, jó sportoló: Féhr Laura, Lengyel Márta, Liptai László, Jó sportoló: Trapp Enikő.

Az ünnepély legmeghatóbb pillanata az volt, amikor a nyolcadikosok felrepítettek egy-egy galambot kitűzött álmaik megvalósulásának szimbólumaként.

 

 alt

 
 
 
A szabadságharc hőseire emlékeztünk      

2017. március 14-én, kedden a Csengey Dénes Kulturális Központban tartottuk ünnepi műsorunkat, melyben az 1848-as forradalom és szabadságharc legfőbb eseményeit idéztük fel.
Ötödik évfolyamos tanulóink e nagy történelmi eseményt  korabeli újságcikkek, dokumentumok, képek segítségével keltették életre több mint másfél évszázad távlatából.
A nézőtéren a tanulókon és pedagógusaikon kívül szülők, hozzátartozók is helyet foglaltak, s együtt emlékeztek meg a márciusi ifjakról.

 

alt

 

 

Jótékonysági bált tartottunk      

2017. január 28 - án, szombaton 21. alkalommal rendeztük meg jótékonysági bálunkat, ahol szülők, rokonok, hozzátartozók és pedagógusok mulattak együtt egy fergeteges hangulatú esten.
A rendezvényt - régi hagyományainkat követve - a végzős évfolyamosok keringője nyitotta meg, majd a 4. osztályosok meglepetés produkciója káprázatta el a bálon megjelenteket.
A bál bevételét iskolánk alapítványának, a Gyermekeinkért, Jövőnkért Alapítványnak ajánljuk fel, s a befolyt összegből hozzájárulunk többek között a tanulók versenyeztetésnek, kirándulásának, jutalmazásának költségeihez.

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik anyagi támogatás révén vagy egyéb módon hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez!

 

alt

 
 
 
Győzelem a megyei döntőn      

2017. január 18-án Tamásiban került megrendezésre a Kincses Tolna Megyei Értékhangoló - Vetélkedő megyei döntője, ahol általános iskolás csapatok vetélkedtek.
A tíz résztvevő csapat a középdöntő feladatainak megoldását követően játékos feladatok elvégzése során mérte össze tudását a megyei értékekről és hungarikumokról.
Nagy örömünkre iskolánk Deákhullám néven induló csapata I. helyen végzett, így mi képviseljük megyénket a májusi országos vetélkedőn.
A győztes csapat tagjai: Fritz Dorka, Rauth Hanna, Lengyel Attila, Spiesz Péter.

Szívből gratulálunk nekik és felkészítőjüknek, Cseh Gutai Judit tanárnőnek!

 

 
 
 
Eredményességi díjjal ismerték el Poór tanár úr munkáját      

A Magyar Diáksport Szövetség  a Magyar Tudományos Akadémia Kodály termében rendezte meg a Diákolimpia eredményességi díjátadóját, ahol a 2015/2016. tanévben kiemelkedő teljesítményeket elért testnevelők és edzők munkáját díjazták.
Az ország húsz elismerésben részesített testnevelője között Poór József tanár úr is átvehette munkája elismeréseként a díjat, melyet Balogh Gábor, az MDSZ elnöke és az EMMI frissen kinevezett helyettes államtitkára, Sárfalvi Péter nyújtott át.

Szívből gratulálunk Tanár úrnak e rangos elismeréshez!

alt

 
 
 
Ünnepi hangulatban...      

2016. december 21 - én, szerdán karácsonyváró projektnapot tartottunk. Hatodik évfolyamos tanulóink jóvoltából megható ünnepi műsor keretében idézhettük meg a közelgő ünnep varázsát, meghittségét.
A délelőtt igen tartalmasan, mozgalmasan telt. A gyerekek több állomáshelyen készíthették el ajándékaikat, melyekkel otthon megörvendeztethették családtagjaikat, szeretteiket: mézeskalácsot sütöttek és díszítettek, papírfenyőt ragasztottak, zokniból hóembert, tobozból és pálcikából angyalkát készítettek.
A kézműveskedés mellett tantermi játékokkal, illetve a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó népszokások felelevenítésével, alsóban mesehallgatással telt a délelőtt.

Kellemes hangulatban töltöttük ezt a napot. Jó volt együtt készülődni az év legszebb ünnepére!

 

alt

 
 
 
Óvodásokkal kézműveskedtünk      

Advent 3. hetében a Hétszínvirág és az Eötvös utcai óvodások látogattak iskolánkba. Több mint félszáz kisgyermek ügyeskedett, s készítette el karácsonyi meglepetését a tanító nénikkel. Szebbnél szebb alkotások születtek a kis apró kezek alatt: tobozangyalka, kopogtató ajtódísz, karácsonyi képeslap. Az örömteli munkálkodás mellett éneklés, verselés és mesehallgatás tette színessé a délutánt.

                                                                                                                 Borsné Kern Mária
                                                                                                                           tanító

alt

 
 
 
Sikeres szereplésünk a "Sprich deutsch!" versenyen      

Am 19. Dezember nahmen wir am Wettbewerb "Sprich deutsch!" teilgenommen. Den Wettbewerb veranstaltete die Pakscher Deutsche Selbstverwaltung. Jede Mannschaft musste sich mit einer keinen Produktion vom Wetter und von Jahreszeiten vorbereiten. Wir bekamen interssante Aufgaben (zum Beispiel TOTO, Witze, Rätsel, u.s.w.). Die Stimmung war lustig, wir haben uns ganz prima gefühlt.Diesmal hat unsere Mannschaft den ersten Platz belegt. Alle Mannschaften bekamen wertvolle Geschenke. Vielen Dank der Deutschen Selbstverwaltung für das Programm.

 

alt

 
 
 
MikuláSport      

December 5-én, hétfőn a Sulivár program első állomásaként megtartottuk MikuláSport programunkat, melyre a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket vártuk.
A gyerekek és a pedagógusok a Mikulás nyomát követve jutottak el a nagyszakállúhoz, miközben játékos, sportos feladatokat oldottak meg.
A sok nevetés, éneklés és móka mellett jutott idő arra is, hogy a gyerekek és a szülők egy kicsit megismerjék egymást.

 

alt

 
 
 
Pedagógusaink sikeres szereplése a környezetvédelmi vetélkedőn      

Már 19. alkalommal rendezte meg az ÖKO MUNKACSOPORT ALAPÍTVÁNY felnőttek részére  "Szeresd, óvd és védd" címmel környezetvédelmi vetélkedőjét.
Ez évben iskolánk felső tagozatán 7 csapat részvételével került sor a megmérettetésre. A versenyen játékos feladatokon keresztül adhattak számot az Őrségi Nemzeti Parkról szerzett ismereteikről és Paks város természeti értékeiről  a versenyzők.
Iskolánk csapata "Őrségváltás" fantázianévvel a dobogó 2. helyén végzett. A csapattagok iskolánk nevelői közül kerültek ki: Ácsné Tamási Éva, Borsné Kern Mária, Jegesiné Pataki Piroska, Pintér Anikó.

 alt

 
 
 
Részt vettünk a Nagy vagy! vetélkedőn      

Iskolánk csapata is részt vett a Nagy vagy! vetélkedőn, ahol a Madár Veronika színésznő által vezetett paksi csapatnak nemcsak ügyességre, hanem kreativitásra és leleményességre is szüksége volt.
A látványos erőpróbákon gyerekek és szülők mérték össze tudásukat földön és levegőben. A citromsárga mezes deákos csapat fantasztikus ügyességgel bejutott az elődöntőbe.
A csapat tagjai: Bodajki Zselyke, Horváth Márton és Samu Gábor 4. osztályos tanulók, Tell Réka 7. osztályos tanuló, Kovács László, Liptai László, Trapp Enikő és Varga Bálint 8. osztályos tanulók, Komlósiné Kiss Anett és Bodajki Balázs szülők, valamint Fenyvesi Réka és Müller Zoltán volt deákos diákok.
A középdöntő izgalmas percei megtekinthetők a http://tv2.hu/musoraink/nagy_vagy honlapon!

alt

 
 
 
Egészségnap      

November 24-én egészségnapot tartottunk, melyen változatos programok keretében hívtuk fel a gyerekek figyelmét az egészséges életmód fontosságára.
A közös reggeli tornát követően activity, hajtogatás, mesehallgatás várt a picikre. A felső tagozaton feladatlapot, totót töltöttek ki a gyerekek, plakátokat terveztek, ill. gyümölcssalátát és egyéb egészséges ételeket készítettek és kóstolgattak. A katasztrófavédelmi szakkör tagjai a stabil oldalfekvést és a fedőkötést szemléltették társaiknak, majd egy szenvedélybetegségek (alkohol, dohányzás) elleni prezentáció  zárta a programokat.
Jó hangulatban és hasznosan telt a délelőtt, melynek fő üzenete mindnyájunk számára ez volt:

                                              "Legdrágább kincsünk az egészségünk."

alt

 

 
 
Márton - napi vigasság      

November 11-én Márton - nap alkalmából az alsó tagozaton tanuló diákok rendhagyó délutánon vettek részt, melynek programját a német nemzetiségi nyelvet tanító pedagógusok állították össze, s bonyolították le.
A gyerekek három helyszínen ismerkedtek meg az ünnepkörhöz tartozó hagyományokkal és szokásokkal: meghallgatták a Márton - naphoz fűződő legendát, libás fejdíszt készítettek, majd a német táncház játékait, táncait kóstolgatták.
A forgószínpadszerűen látogatott foglalkozásokon vidám hangulat, jókedv uralkodott.

 

alt

 
 
 
Műsort adtunk az emlékmű avatáson      

2016. november 5-én, szombaton a dunakömlődi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából állított emlékmű ünnepélyes avatásán iskolánk tanulói is részt vettek. Megható műsor keretében emlékeztek meg az otthonukból erőszakkal elhurcolt, kitoloncolt lakosokról.
Sokan könnyekig meghatódva hallgatták a prózában és versben felidézett eseményeket, hiszen saját rokonaik, hozzátartozóik estek áldozatául a történelem eme szomorú eseményének. 

 
 
 
Kreatív péntek      

2016. október 28-án, pénteken iskolánk alsó tagozatán angol nyelvet tanuló 4. évfolyamosaink meglepetés műsorral kedveskedtek diáktársaiknak. Boszorkánynak, szellemnek öltözve, illetve egyéb ijesztő jelmezt magukra öltve űzték el a gonosz szellemeket, akik a hiedelem szerint október utolsó napján útra kelnek, hogy a túlvilágról visszatérhessenek a földi világba.
A játékos hangulatban megidézett halloweeni szokást követően kézműves foglalkozás keretében tök álarcot, ujjbábokat és nyakláncokat készíthettek az alsó évfolyamosok.
A program lebonyolításában résztvevő pedagógusok munkáját lelkes 4. és 6. osztályos diákok segítették.

 

alt

 
 
 
Rangos kitüntetések      

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára szervezett városi ünnepségsorozat keretén belül adták át iskolánk pedagógusának, Ácsné Tamási Éva tanárnőnek a Tehetséges Paksi Fiatalok Alapítvány által odaítélt díjat. Sok évtizedes tehetséggondozó és nevelő munkájáért kapta az elismerést.
A díjazottak között voltak a tavaly még 8. osztályos fiaink, akiket sport kategóriában több éves, eredményes versenyzésükért díjaztak. A csapat tagjai: Bognár Alec, Flaisz Denisz, Szekszárdi Milán, Tell Balázs, Varga Márton és Vidákovics Elián. A fiúkat Poór József testnevelő készítette fel a versenyekre.
Iker Lászlónét, mindenki Csöpike nénijét, iskolánk volt pedagógusát a város kulturális és társadalmi fejlődésében vállalt kiemelkedő szerepéért Pro Urbe Emlékéremmel jutalmazta Paks város képviselő-testülete.
Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!

 
 
 
Október 23-ai ünnepi megemlékezésünk      

2016. október 21-én, pénteken a Csengey Dénes Kulturális Központban tartottuk iskolai megemlékezésünket 1956 hőseiről, áldozatairól.
Az ünnepi műsort 8. évfolyamos tanulóink adták elő. A nézőtéren a diákok és pedagógusok mellett szülők, nagyszülők is meghatódva nézték, hallgatták a versben, zenében, prózában megidézett eseményeket immár 60 év távlatából.
A műsor végén nagy szeretettel szólítottuk színpadra és köszöntöttük fel egyik pedagógusunkat, Gosztola Erzsébetet, aki éppen a forradalom napján, 1956. október 23-án született.

alt

 
 
 
Deák - diák nap      

2016. október 15-én, szombaton Deák - diák napot tartottunk. A rendezvényt Cziráki Andrea, a DÖK munkáját segítő pedagógus nyitotta meg, majd megkoszorúztuk iskolánk névadójának, Deák Ferencnek a szobrát. A "Tűzről pattant" alkotói pályázat nyerteseiként a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jóvoltából tanulóink tűzoltó bemutatón vehettek részt: bemehettek a füstsátorba, megismerkedhettek a tűzoltóautók belsejével, felszereltségével, felpróbálhatták a tűzvédelmi ruhát. Mindemellett a korábbi hagyományokat követve különböző játékos feladatokon való ügyes szerepléssel lehetett pecséteket gyűjteni tanulóknak, szülőknek egyaránt.
Az osztályok közötti vetélkedésből alsó tagozaton a 2., felső tagozaton a 6. osztály került ki győztesen.
Iskolánk egykori diákjának, Morgen Ferdinándnak az emlékére kosárdobóversenyt rendeztünk, melyet az 5. évfolyamosoknak sikerült megnyerniük.
Nagyon kellemes hangulatban telt a délelőtt, melyről mindenki fáradtan, de élményekkel telve indult haza a koradélutáni órákban.

alt

 
 
 
Emléktábla avatás      

Iskolánk pedagógusai emléktábla avatáson vettek részt 2016. október 2-án Cseresznyésben. Karszt János tanár úrra emlékezve avatták fel azt az emléktáblát, melynek felirata hűen tükrözi iskolánk egykori pedagógusának életét és munkásságát: Százakat tanított, ezreket segített.
A méltató beszédet Mezősi Árpád mondta el, majd egy kisfilm leveítését követően került sor az ünnepélyes emléktábla avatásra.

 

alt

 
 
 
Megemlékezés az aradi vértanúkról      

Október 6-án, csütörtökön iskolánk 7. évfolyamos tanulói színvonalas iskolai műsor keretében emlékeztek meg az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 13 tábornok és Batthány Lajos miniszterelnök vértanúhaláláról.

 

alt

 

 
 
 
Morgen Ferdinándra emlékeztünk      

Idén ősszel negyedik alkalommal került megrendezésre a Morgen Ferdinánd Emléktorna, melyen iskolánk tanulói és pedagógusai is részt vettek. A tornát az ASE csarnokban rendezték az Alba Fehérvár, a PVSK - PANNONPOWER, a JP AUTO - Jászberényi KSE és az Atomerőmű SE közreműködésével. A négy csapat koszorúval emlékezett meg a fiatalon elhunyt játékosról, Morgen Ferdinándról, aki egykor iskolánk tanulója volt.
Október 15-én, szombaton a Deák - diák sportnapon ismét szeretnénk Ferdi emlékének adózni, kinek tiszteletére kosárdobó versenyt is szervezünk.

 

alt

 
 
 
Németországi tanulmányi kirándulás      

Szeptember végén iskolánk 40 nemzetiségi német nyelvet tanuló diákjával négynapos tanulmányi kirándulást tettünk Németországba.
Az első napon dél körül érkeztünk Prágába, Csehország gyönyörű fővárosába. Rövid városnézés után folytattuk utunkat Drezdába, Szászország fővárosába. Egy kényelmes ifjúsági szállón laktunk félpanziós ellátással.
A második napon a belváros nevezetességeivel ismerkedtünk. Megtekintettük a 2. világháborúban lerombolt és nemrégiben újjáépített Miasszonyunk Templomot, a királyi rezidenciát és a Zwingert. Mindenki tetszését elnyerte a kincstári gyűjtemény, és a képtárban a világhírű festmények. Külön élményt jelentett számunkra a délután során felkeresett Népismereti Múzeum.
A harmadik nap első felében Moritzburgba látogattunk. Itt két vadászkastélyt és a hozzájuk tartozó tó - és parkrendszert csodálhattuk meg. A Fácános Kastély varázsolt el bennünket leginkább. Délután az Elba partján fekvő Pillnitz kastélyba tettünk látogatást. Az épület kínai stílusával ragadott magával mindnyájunkat. A nap fénypontja az a túra volt, amit késő délután tettünk a "Bastei" szikláinál. Ezt csak tovább fokozta az Elba partján tett éjszakai sétánk Drezdában.
A negyedik napon már hazafelé tartva felkerestük a Königstein Erődítményt. Fenséges látvány tárult elénk a várfalról az Elba folyó völgyére.
Fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk haza az esti órákban.

Köszönetünket fejezzük ki a paksi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak és az MVM PA Zrt-nek a támogatásukért.
                                                                                                                          Gosztola Erzsébet tanárnő

Im September haben wir einen viertägigen Ausflug nach Deutschland gemacht. An dem Ausflug haben 40 deutschlernende Schüler teilgenommen. Unterwegs haben wir Prag besichtigt. Unsere Unterkunft war in Dresden in einer Jugendherberge. Wir hatten Halbpension. In Dresden haben wir die Altstadt besichtigt. Wir haben den Zwinger, die königliche Residenz, schöne Kirchen und Museen bewundert. Am nächsten Tag haben wir in Moritzburg das Schloss aufgesucht. Am Nachmittag haben wir in Pillnitz den königlichen Palast gesehen. Danach sind wir zwischen den Felsen Bastei spaziert haben wir eine Nachtwanderung in der Innenstadt Dresden gemacht. Am letzten Tag sind wir die Festung Königstein bestiegen. Uns haben am besten die bastei Felsen gefallen.

 

 alt

 

 

Mi is néztük, hallgattuk      

A Nem Adom Fel Alapítvány meghívására Magyarországra érkezett Nick Vujicic, aki szeptember 22-én az iskolai bántalmazások és zaklatások elleni küzdelem nagyköveteként tartott előadást.
A "Strand strong" ("Maradj erős") elnevezésű kampány fő célja, hogy segítséget nyújtson a fiatal generációknak az iskolai és internetes zaklatásokkal szemben.
Az interneten keresztül 1020 iskola diákjaihoz jutott el Nick Vujicic üzenete. Az online közvetítést 8. évfolyamos tanulóink is látták - hallották, akik néma csendben hallgatták végig a kéz és láb nélkül született férfi lelkesítő szavait, pozitív gondolatait önmagunk és egymás elfogadásáról, megbecsüléséről, szeretetéről.

alt

 
 
 
Megkezdődött az új tanév      

2016. szeptember 1-jén, csütörtökön kezdetét vette a 2016/2017-es tanév.
Iskolánkban ezen a napon reggel nyolc órakor tartottuk tanévnyitó ünnepélyünket.
Klopcsikné Somorjai Mária megbízott igazgató ünnepi beszédében a tanulók, szülők, kollégák mellett külön szeretettel köszöntötte azt a 25 kis nebulót, akik ezen a napon intézményünkben kezdték meg általános iskolai tanulmányaikat.
Ahogy azt az igazgatónő elmondta, új feladatok, új kihívások várnak tanárokra, diákokra egyaránt, melyek sikeres megvalósításához sok erőt és kitartást kívánt, majd megnyitotta az új tanévet.

alt

 
 
 
Ballagás és tanévzáró ünnepély      

 


2016. június 18-án, szombaton ünnepi díszbe öltözött az iskola. 26 ballagó diák tiszteletére gyűltek össze tanárok, diákok, szülők és hozzátartozók.
A végzősök közül többen átvehették iskolánk legrangosabb elismerését, a Deák - díjat. A nevelőtestület döntése alapján Jó tanuló: Vöröss Gabriella, Jó tanuló, jó sportoló: Tell Balázs, Jó sportoló: Szekszárdi Milán, Közösségi munkáért kitüntetett: Kovács Zsuzsanna és Fritz Bálint lett.
A ballagást követő tanévzáró ünnepségen a tanév értékelését követően a  kitűnő tanulmányi eredményt elért tanulók nevének, valamint számos kimagasló kulturális, tanulmányi és sportverseny eredményének ismertetése után Klopcsikné Somorjai Mária intézményvezető - helyettes lezárta a 2015/2016-os tanévet.

Kívánunk mindenkinek jó pihenést, tartalmas időtöltést és nagyon sok szép nyári élményt a szeptemberi viszontlátásig!

 

alt 

 

 
 
 
Mi lettünk a legkreatívabb Tolna megyei iskola      

 


Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett "Tűzről pattant" alkotói pályázat Tolna megyei fordulójára iskolánk küldte be a legtöbb alkotást, így elnyertük "A legkreatívabb Tolna megyei iskola 2016" címet.
A szép eredményt az oklevélen kívül egy prevenciós nappal (tűzoltó bemutató) kívánja a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság jutalmazni.

alt

 
 
 
Mi lettünk a Fuss, ússz, kerékpározz a gyermekedért! program győztesei      

 


A korábbi évek példáját követve az idén is mi lettünk a Fuss, ússz, kerékpározz a gyermekedért! program győztesei.
A szép eredménynek köszönhetően 150 000 Ft nyereményben részesültünk, melyet a gyerekek szabadidős tevékenységének szponzorálására, játékok vásárlására fogunk felhasználni.

Köszönjük mindazoknak, akik részt vettek a programokon, hogy hozzájárultak sikerünk eléréséhez!alt

 
 
 
Madarak és fák napja      

 


2016. május 26-án, csütörtökön tanítás nélküli munkanapot tartottunk.
A madarak és fák napját a szabadban ünnepeltük meg. A városi strand melletti parkban különböző állomáshelyeken vetélkedtek egymás ellen a gyerekek. A feladatok között volt madárfaj  és fafaj felismerés, keresztrejtvény, puzzle, plakátkészítés, stb. A legnagyobb sikert az idei évben is a számháború, a kötélhúzás és a grundfoci aratta a tanulók körében.
Kellemes hangulatban telt a délelőtt, melyről mindenki fáradtan, de sok - sok élménnyel gazdagodva indult haza, illetve vissza az iskolába.

alt

 
 
 
Sikeresen szerepeltünk az AEM versenyén      

 


Az Atomenergetikai Múzeum által szervezett Teller Ede vetélkedőn hetedik, nyolcadik évfolyamos tanulók mérethették meg tudásukat a fizika területén.
A tudáspróbán iskolánk 3 főből álló csapata ( Fritz Bálint, Varga Márton, Vidákovics Elián) tisztes helytállással az előkelő 2. helyen végzett.alt

 
 
 
Győzelem az integrált sportnapon      

 


Az esélyegyenlőségi világnap alkalmából az idei évben első alkalommal rendztek integrált sportnapot városunkban. A játékos rendezvény célja az volt, hogy az egészséges, ép gyerekek ismerjék meg és nyissanak fogyatékkal élő társaik felé.
Minden városi általános iskola 8 - 8 fős csapattal képviseltette magát, és minden csapathoz két - két fogyatékkal élő csapattag csatlakozott. Nagy örömet jelentett a résztvevők számára , hogy a csapatkapitányok mai és egykori élsportolók közül kerültek ki.
A játékos ügyességi feladatokban iskolánk csapata bizonyult a legeredményesebbnek, így a vándorkupát egy évig mi őrizhetjük.

 

alt 

 
 
 
Rekordkísérlet      

 


Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala az egy időpontban, több helyszínen kézmosásoktatásban résztvevők számának Guinness rekordját tervezte megdönteni 2016. május 5 -én.

A rekordkísérlethez iskolánk is csatlakozott. 1. és 2. évfolyamos tanulóink közül ötvenen vettek részt a Horáné Csóka Marianna védőnő által szervezett és megtartott órán, melyen a gyerekek a betegségek megelőzésének lehetőségeiről, a kézmosás fontosságáról és helyes módjáról hallgattak "előadást".

Reméljük, sikerül megdöntenünk a jelenlegi csúcstartó, a skóciai Glasgow rekordját, ahol 36 általános iskolában, 3039 diák vett részt a rekord felállításában.

alt

 
 
 
Föld napja      

 


2016. április 21 -én, csütörtökön Cseresznyésben ünnepelte iskolánk felső tagozata a Föld napját. Volt, aki kerékpárral, volt, aki gyalogosan vágott neki az útnak, melynek végén 10 állomáshelyen (menetlevél - készítés, hulladékgyűjtés, puzzle, keresztrejtvény, zöld illemtan, stb.) mérethették össze tudásukat, ügyességüket a versengő csapatok.
A nap végén tanulóink előadták azokat a verseket, amelyeket a környezetvédelem témakörben közösen megírtak óriási sikert aratva általuk társaik, tanáraik körében.
A nap győztesei a 6. osztályos lány csapat tagjai lettek, de mindannyian elégedetten térhettünk haza, hiszen élményekkel teli, tartalmas, jó hangulatú napot tölthettünk együtt. 

alt

 

Ismét mi lettünk a "Szurkoljunk együtt!" program győztesei      

 


A 2015/2016. évre meghirdetett "Szurkoljunk együtt" program eredményhirdetésére 2016. április 23-án, szombaton került sor. A paksi iskolák vetélkedésében a korábbi évekhez hasonlóan idén is mi bizonyultunk a legjobbnak, hiszen a  mi iskolánk tanulói és pedagógusai lelkesítették legnagyobb számban városunk futballcsapatát.

alt 

 
 
 
Sikeres szereplés az országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen      

 


2016. április 1-jén került megrendezésre városunkban az országos katasztrófavédelmi ifjúsági verseny helyi fordulója, melyre iskolánk két csapattal nevezett. A megmérettetésen egyik csapatunk (Horváth Ádám, Hunyadi Mátyás, Katona Péter, Scheiner Ádám) a harmadik helyen végzett, másik csapatunk ( Aradi Bence, Laták Gábor, Pongrácz Attila, Sáfrán Alex) győztesként jutott tovább a megyei fordulóra. 

Mindkét csapat tagjainak szívből gratulálunk, a nyerteseknek további sikeres felkészülést kívánunk!

 

alt

 
 
 
Március 15-i ünnepi műsorunk      

 


2016. március 11-én, pénteken a Csengey Dénes Kulturális Központban tartottuk iskolai ünnepi megemlékezésünket. 5. évfolyamos tanulóink korhű jelmezekbe öltözve, tánccal és énekkel színesített műsorral elevenítették fel az 1848-as forradalom és szabadságharc legemlékezetesebb pillanatait, történéseit.

 

alt

 
 
 
Német nemzetiségi kiállítás      

Február 24-én 2. alkalommal rendeztünk iskolánkban kiállítást a régi svábok életéről.
A kiállításon többek között régi konyhai eszközök, népviselet, bútorok, vallási témájú képek és gót betűs írással nyomtatott könyvek láthatók.A tárgyakat gyerekek gyűjtötték.
Szerdán nyitottuk meg a kiállítást, amely még két hétig megtekinthető.

Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki segítséget nyújtott a kiállítás anyagának gyűjtésében!

Am 24. Februar wurde eine Sonderaustellung in unserer Schule eröffnet. Das Thema der Austellung ist das Leben der alten Schwaben. Hier kann man alte Küchengeräte, Volkstracht, Möbelstücke, Bilder mit religiösen Themen, Bücher mit Frakturschrift und andere Sachen sehen. Die Gegenstände haben die Kinder gesammelt. Die Austellung gefiel allen Schülern und Gästen sehr. Man kann sie 2 Wochen lang.

Vielen Dank allen, die bei dem Sammeln halfen, für die Hilfe.

alt

 

 

 
 
 
Farsangi bál a felső tagozaton      

 


2016. február 12-én, pénteken lázas készülődésben voltak a felső tagozat diákjai. Minden osztály izgatottan várta, hogy előadhassa azt a produkciót, mellyel már hetek óta készült.

A nyolcadik évfolyamosok keringője után megválasztottuk a bálkirályt és a párját. A korona Klein Kata és Tell Balázs fejére kerülhetett fel a szavazatok révén. Ezt követően az 5., 6., majd végül a 7. évfolyamosok szórakoztatták előadásukkal a farsangi bál résztvevőit. Mint az utóbbi években mindig, most is a táncos fellépések inspirálták leginkább a tanulókat tehetségük, ügyességük, kreativitásuk bemutatására, nem kis sikert aratva a megjelent közönség előtt. A produkciók közül az utolsó a német és angol nyelvet tanuló diákok zenés vetélkedése volt.

Hogy milyen hangulatban telt a délután? Meséljenek a képek!

alt

 

 

 
 
 
Szülők - nevelők jótékonysági bálja      

 


2016. január 30-án, szombaton tartottuk hagyományos szülők - nevelők jótékonysági bálunkat.
A rendezvényt Puskásné Ömböli Mária igazgatónő nyitotta meg, majd a nyolcadik évfolyamosok keringőjével vette kezdetét a táncos mulatozás.
A szülők fergeteges produkcióval kápráztatták el a megjelent vendégeket, akik egészen hajnalig mulattak.
A tombolasorsoláson értékes nyeremények találtak gazdára, sokan örülhettek a nyertes szelvények kihúzásának.
Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni  mindazoknak, akik anyagi vagy egyéb módon támogatták rendezvényünk sikeres megvalósítását.
Iskolánk alapítványának számlája jelentős összeggel bővült. 

Köszönjük, hogy együtt mulattak velünk a gyermekeinkért!

alt

 

 
 
 
Sprich Deutsch! vetélkedő      

 


December 18-án ünnepeljük a nemzetiségek napját. Ebből az alkalomból a paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat minden évben rendez egy versenyt. A vetélkedő neve: Sprich Deutsch!
Csapatunk ebben az évben is részt vett a programon. Érdekes feladatokat kaptunk a svábok étkezési szokásai témakörben. Többek között volt TOTO, keresztrejtvény, kis jelenet előadása. Minden csapat eredményesen, sikeresen dolgozott. A mi csapatunk a 2. helyen végzett.

Csapattagok voltak: Horváth Zsófia, Rauth Hanna, Tóth Kata, Féhr Laura.

Köszönet a szép programért!

Am 18. Dezember feiert man den Tag der Nationalitäten. Zu diesem Anlass veranstaltet die Pakser Deutsche Selbstverwaltung jedes Jahr einen Wettbewerb. Der Wettbewerb heißt "Sprich Deutsch!".
Unsere Mannschaft hat das Programm dieses Jahr auch mitgemacht.
Wir bekamen interessante Aufgaben im Themenkreis "Essgewohnheiten bei den Schwaben."
Es gab u.a. TOTO, Rätsel, Schauspiel. Alle Mannschaften haben erfolgsreich gearbeitet. Unsere Mannschaft hat den 2. Platz belegte.
Die Mitglieder unserer Mannschaft waren: Féhr Laura, Tóth Kata, Horváth Zsófia, Rauth Hanna.

Vielen Dank für das schöne Programm!

alt

 
 
 
Karácsonyi ünnepi műsorunk      

 


2015. december 18-án, pénteken tartottuk karácsonyi ünnepi műsorunkat a Csengey Dénes Kulturális Központban.
3. osztályos tanulóink megható módon idézték meg ennek a szép ünnepnek a varázsát, meghittségét.
Pedagógusok és diáktársak, szülők és nagyszülők együtt élhették át azt a csodát, melyet az év minden napján magunkban hordozunk, de igazán ilyenkor éljük át, karácsonyra készülődve: a Szeretet csodáját.

 

alt

alt

 
 
 
Karácsonyra készülődtünk      

 


2015. december 12-én, szombaton tanítás nélküli munkanapot tartottunk.

A délelőtt folyamán négy állomáson vártuk a gyerekeket, akik kézműves foglalkozásokon maguk készíthettek szebbnél szebb ajándéktárgyakat maguknak, szeretteiknek.
Volt, aki fából pásztort, angyalt vagy Mikulást gyártott. Parafa dugóból rénszarvasok keltek életre, dekorgumiból hűtőmágnes angyalkák születtek. A karácsony elmaradhatatlan kelléke, a fenyőfa zöld és fehér színes papírból készült hajtogatással, és a lányok szorgos, ügyes kezeinek köszönhetően varrott rénszarvasok is felkerülhetnek díszként az ünnepi fára.
A karácsonyi ünnepkör volt a témája annak az állomásnak, ahol szerepjáték során idézték meg tanulóink ennek a szép ünnepnek a meghittségét.
Jó volt így együtt készülődni arra az eseményre, amely mindnyájunk számára a legfontosabb talán:

A Szeretet ünnepére.

alt

 
 
 
Egészségheti programjaink      

 


2015. november 23 - 27-ig egészséghetet tartottunk.

A tanítási órák mellett érdekes, sokszínű tanórán kívüli programokkal tettük emlékezetessé ezeket a napokat.

A hét elején iskolarádión keresztül ismertettük a programtervet, majd beszámoltunk az osztálytisztasági verseny jelenlegi állásáról. A DADA program keretében előadást hallgattak meg tanulóink a szenvedélybetegségekről. Nagy sikert aratott körükben a csecsebecse cserebere, ahol megunt játékaikat, tárgyaikat cserélhették el egymás között.

Az idei tanévben indult el az az országos kezdeményezés (Te vagy a hős), melynek célja, hogy az iskolákban minél több gyermeket és felnőttet tanítsanak meg az újraélesztés technikájára. Kicsik és nagyok együtt sajátították el a szükséges elméleti ismereteket, és gumilabdán alkalmazták azt a gyakorlatban azért, hogy a későbbiekben akár emberéletet is menthessenek.

A programok között szerepelt közös gimnasztikai torna is, melyet Fehér - Borsos Anita tartott iskolánk sportcsarnokában. Plakátkészítés során kreativitásukról, rejtvény kitöltése közben tudásukról is számot adhattak tanítványaink. Minden évfolyam készített egy egészségtálat, mellyel megvendégelték egymást a nagyszünetben.

A hét utolsó napján került sor a tallérok beváltására, ill. az eredményhirdetésre. A legegészségesebb tál elkészítéséért a 8. osztály vehetett át oklevelet. A legsportosabbak a 7., a legokosabbak a 6., a legkreatívabbak az 5. évfolyamosok voltak.

Minden osztálynak szívből gratulálunk!

alt

 

 

 

Színházlátogatás Szekszárdon      

 


Iskolánk 10 német nyelvet tanuló diákja november 17-én egy német nyelvű darabot tekintett meg a szekszárdi Deutsche Bühnében. Az előadás címe "Berlin " volt. A darab az újraegyesítés utáni Berlin életét mutatta be. Az előadás alatt a berlini "Element of Crime" együttes dalait játszotta élőben a színház zenekara.
A program nagyon érdekes volt, mindegyikünk tetszését elnyerte.

Am 17. November sind 10 Kinder die deutsch lernen nach Szekszárd gefahren. Wir haben uns ein deutschsprachtiges Theaterstück angesehen. Das Theaterstück hieß "Berlin". Die Aufführung stellte das Leben in Berlin nach der Wiedervereinigung. Wärhend der Aufführung hörten wir viele Lieder der Band Element of Crime. Das Stück war ganz interresant, gefiel uns sehr.

 alt

 
 
 
Morgen Ferdi Deák Sportnap      

 


2015. november 14-én, szombaton családi sportdélelőttöt tartottunk. Rendezvényünkre alsó tagozatos diákjainkat vártuk szüleikkel, hozzátartozóikkal együtt.


A megnyitó után - melynek során megemlékeztünk iskolánk egykori diákjáról, Morgen Ferdinándról - Poór József tanár úr, a rendezvény egyik szervezője ismertette a délelőtt menetét.
15 állomáshelyen különböző játékos feladatok végrehajtása során tehették próbára tudásukat, ügyességüket a vetélkedő résztvevői.

Volt kosárra dobás, célba dobás, darts, floorball, kötélhajtás, hulahoppozás, sakk, társasjáték, stb., de a legnagyobb kihívást kicsik és nagyok számára egyaránt a kötélhúzás jelentette.
Jó hangulatban telt a délelőtt, melynek végén az első osztályosok emelhették a magasba a legjobbaknak járó vándorkupát.

Erről a napról mindenki győztesként térhetett haza, hiszen a sok - sok élmény mellett különdíjakat sorsoltak ki, és minden osztály vásárlási utalványt kapott.

 alt

 

 
 
 
Márton - napi vigasság      

 


2015. november 11-én iskolánk alsó tagozatán a nemzetiségi német nyelvet tanuló gyerekek Márton - napi vigassággal töltötték a délutánt. Kézműves foglalkozás keretében libákat és lámpásokat készítettek, majd közös tánc és daltanulás következett. 
A napközis tanóra végeztével libazsíros, lilahagymás kenyérrel és teával vendégelték meg diáktársaikat, majd szülők és hozzátarozók kíséretében lámpás felvonulást tartottak az udvaron, ill. a szemközti parkban, s a felvonulás közben Márton - napi dalokat énekeltek.

Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás (Martinsumzug), amely szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

alt

Am 11. November feierten wir den martinstag in unserer Schule.
Wir begannen das fest mit Handarbeit. Die Schülerinnen fertigten Laternen an. Danach tanzten sie, sangen sie Lieder, die mit dem Martinstag zusammengebunden sind.
Dann startete der Laternenumzug. Das Fest klang mit Tee und Brötchen aus. Zum Fest wurden alle Schülerinnen eingeladen.

 
 
 
Deák - diák nap      

 


2015. október 16-án, pénteken tartottuk a Deák- diák napot, melyre érdekes programokkal készültek a pedagógusok és a diákönkormányzat tagjai.

A Deák - szobor megkoszorúzását követően az alsó tagozatos tanulók tanítóik kíséretében a város különböző pontjain kihelyezett állomásokon oldottak meg érdekes, játékos feladatokat, melyek központi témája városunk nagy folyója, a Duna volt. A felső tagozatosok mindeközben sportversenyen, kosárdobó versenyen tették próbára ügyességüket, és ellátogattak a Paksi Képtárba is, ahol projektoron kivetítve ismerkedtek a reformkor kultúrájával (összehasonlítva azt a jelenkor kulturális életével), illetve Deák Ferencről, iskolánk névadójáról festettek portrét.

Tartalmas, élményekkel teli napot mondhattunk magunkénak, mely közös énekléssel, karaokéval zárult tovább fokozva e nap jó hangulatát.

Ma ismét jó érzés volt deákos diáknak lenni!

alt

 


 

 

 
 
 
Őszköszöntő - projektnap      

 


2015. szeptember 25-én, pénteken Őszköszöntő projektnapot tartottunk. Rendezvényünknek iskolánk felső tagozata adott otthont, ahol kicsik és nagyok, szülők és pedagógusok egyaránt részesei lehettek azoknak a programoknak, amelyek az őszi szüreti hagyományokhoz kapcsolódtak.

Vidákovics Elián verssel, Féhr Laura prózai szöveggel idézte meg a szüreti népszokásokat, majd az osztályok elvonultak, s 2015 méteres futással melegítettek be erre a mozgalmas, tartalmas, humorban és jókedvben is bővelkedő napra.

Nyolc állomáson vehettek részt az osztályok, melyeken a következő feladatokkal várták őket a pedagógusok és  meghívott vendégeik: agyagozás, csuhébáb és parafabagoly készítés, ügyességi feladatok (almaváltó, gesztenyével célba dobás), a szőlő útja (préselés), őszi gyümölcstál készítés, nótakör (szüreti dalok citera kísérettel), plakátkészítés. Mindeközben megcsodálhatták tanulóink azt a kiállítást, melyet a folyosón a szürethez kapcsolódó használati tárgyakból rendeztünk.

A Sárgödör térre tervezett pincelátogatással egybekötött lovas kocsikázás az esős idő miatt elmaradt, de a gyerekek ígéretet kaptak arra, hogy ezt a várva- várt programot egy későbbi időpontban bepótolhatják.

Az iskola udvarán ínycsiklandó illatok jelezték, hogy a bográcsokban fő a szülők által közösen készített krumpli paprikás. A nap mulatozással zárult, majd mindenki jó étvággyal látott neki a jól megérdemelt ebéd elfogyasztásának.

Külön köszönet illeti a rendezvényen megjelent meghívott vendégeket, akik hozzájárultak ennek a felejthetetlen napnak a sikeréhez. Köszönetünket fejezzük ki Hegedüs Zsuzsannának, Szurovecz Lászlónak, Cseri Mihálynak, Kákai Emesének, Újvári Dávidnak, Deli Boglárkának, Kanczlerné Kunner Eszternek és Kovács Mihálynak.

alt

 

 
 
Tanulmányi kirándulás      

 


Szeptember elején iskolánk 36 tanulója háromnapos kirándulást tett az ún. "Sváb Törökország" területére. Ezek a diákok mindannyian nemzetiségi nyelvként tanulják a német nyelvet.
Ez alkalommal a népismeretnek szenteltünk különös figyelmet. Sombereken ellátogattunk a Hagyományok Házába, majd megtekintettünk egy sváb parasztházat. Szakszerű idegenvezetés mellett ismerkedtünk a svábok építészetével, ruházatával, étkezési szokásaival és gazdálkodásával. A házak megtekintése után a látottakhoz - hallottakhoz kapcsolódóan játékos feladatokat oldottunk meg.
Nagy élmény volt számunkra a szinte teljes egészében eredeti formáját megőrző sváb falu, Feked látványa.
Máriagyűdön ellátogattunk a közelmúltban felújított Kegytemplomba, majd Villányba és Villánykövesdre utaztunk. Mindkét helyen megcsodáltuk a pincefalut a népi építészet remekeivel, a hagyományos présházakkal.
A Siklósi várban több békésen együtt élő nemzetiség szokásait, hagyományait bemutató kiállítást tekintettünk meg.
Pécs köztudottan a hazai németség központja. A város nevezetességei közül külön figyelmet szenteltünk a sváb költő, Nikolaus Lenau nevét viselő ház megismerésére.

Köszönjük a paksi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy ismét jelentős összeggel támogatta tanulmányi kirándulásunkat.

                                                                                                     Gosztola Erzsébet tanárnő

alt


Unser Ausflug

Anfang September haben 36 Schüler aus unserer Schule einen dreitägigen Ausflug in "die Schwäbische Türkei" gemacht. Alle diesen Schüler lernen Deutsch als Nationalitätensprache. Diesmal haben wir besondere Aufmerksamkeit der Volkskunde geschenkt.
So haben wir in Schomberg ein schwäbisches Bauernhaus und das Haus der Traditionen aufgesucht. Nach der Besichtigung haben wir spielerische Aufgaben bekommen und gelöst. Vielen Dank für die vollkommene Führung in beiden Häusern!
In Marjud haben wir die neu restaurierte Kirche bewundert, in Willand und Gowisch das Kellerdorf mit Weinpresshäusern.
Dieses Gebiet ist nach dem Weinbau bekannt. Seine feurigen  Weine kennt man nicht nur im Land sondern in der ganzen Welt.
Die Burg in Sieglos hat eine wichtige Rolle in der ungarischen Geschichte gespielt. Es lohnte sich einen Spaziergang da zu machen.
Fünfkirchen ist das Zentrum der Ungarndeutschen. Wir haben die Sehenswürdigkeiten der Stadt besucht u.a. das Lenau Haus.
Nach diesem reichhaltigen Programm war es sehr angenehm, im   Wellnessbad von Sieglos zu baden und uns zu entspannen.
Vielen Dank der Pakser Deutschen Selbstverwaltung für die finanzielle Unterstützung des Ausflugs.

                                                                                                                        

 
 
 
Tanévnyitó ünnepély      

 


2015. augusztus 31-én (hétfőn) 1700- kor iskolánk díszudvarán tartottuk tanévnyitó ünnepélyünket.

A diákok, kollégák, szülők köszöntése után Puskásné Ömböli Mária igazgatónő 24 kisdiáknak adott át emléklapot abból az alkalomból, hogy a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola diákjai lettek. Városunk önkormányzatának ajándékát, a Paks gyerekeknek című könyvet maga a szerző, Vassné Volf Klaudia adta át a piciknek, aki egykori deákos diákként köszöntötte az első évfolyamosokat.
Nagyon szép feladatnak tett eleget az igazgatónő akkor, amikor több évtizedes pedagógus pályán eltöltött évét méltatva virágcsokrot nyújtott át Borsné Kern Mária, Cziráki Andrea és Mezősi Árpád pedagógusoknak.
A 2015/2016-os tanévet a következő gondolatokkal nyitotta meg az intézmény vezetője:

" Boldog, a reményeket beteljesítő, eredményekben és sikerekben gazdag új tanévet kívánok mindenkinek!"

 

alt
 

 

 
 
 
Ballagás és tanévzáró ünnepély      

 


Június 20-án, szombaton 9 órától tartottuk ballagási, majd azt követően tanévzáró ünnepélyünket. Két végzős osztály, 43 diák vállára került fel a tarisznya. Általános iskolai tanulmányaikat befejezték. Elballagtak.
Közülük mindnyájan sikeres felvételit tettek, így szeptembertől valamennyien folytatják tanulmányaikat valamelyik középfokú oktatási intézményben.
A nevelőtestület döntése alapján a ballagó 8. osztályosok közül a Deák- díj Jó tanuló, jó sportoló elismerő címet Adorján Blanka, Szabó Luca és Tell Eszter érdemelte ki. A Deák-díj Jó tanulója Varga Tímea, Jó sportolója Vleju Ivett, Frast Roland és Somkert Máté lett. Közösségi munkáért Krasznai Iván részesült ebben az elismerésben.

A ballagási ünnepély után az igazgatónő értékelte a 2014/2015-ös tanévet. A kitűnő tanulmányi eredményt elért tanulók könyvjutalmat és oklevelet vettek át.
Köszönő szavak hangzottak el a szülők közössége, a működtető önkormányzat és a tantestület tagjai felé a közösen végzett munka sikeréért.
A tanévzáró ünnepélyt az 1. osztályosok versmondása tette még emlékezetesebbé:

                                        "Kisdiák, nagydiák, tiéd az egész világ!
                                         Adjon Isten egészséget, az égre sok fényességet,
                                         Lombok alá hűvös árnyat! Hogyha vége lesz a nyárnak,
                                         Csupa szépet, jót meséljünk, amikor majd visszatérünk!"

      Nagyon szép nyarat kívánunk minden családnak és tartalmas felkészülést a következő évre!

alt

 
 
 
Az elsősök különleges kirándulása      

 


Szülői kezdeményezésre iskolánk első osztályosai a szülőkkel együtt 2015. június 12-én a Parlamentbe látogattak. Erre a kikapcsolódásra Borsné Kern Mária és Horváthné Pápista Zsuzsanna tanító nénik is meghívást kaptak.
Az igazgatónő örömmel adott engedélyt a rendkívüli kirándulásra. Az esemény kiegészítéseként a gyerekek a Csodák Palotájában töltötték a délelőtti órákat megcsodálva és kipróbálva a látványos játékokat, és megtekintették a "LÁNGOK ÉS HANGOK - A LEVEGŐ EREJE" című Öveges termi fizika bemutatót. Erre az időre a szülők szabad programra kaptak lehetőséget.
Délután került sor a Hazatérés Templomában egy kiállítás látogatására, valamint a gyerekek elfogyasztották a vendéglátók által biztosított frissítő uzsonnájukat. Szerencsére a közelben lehetőség volt a lábak lehűtésére is a nagy melegben.
A kora esti órákban szülő, gyermek megcsodálhatta kívül - belül az Országház csodálatos építményét. A gyerekek nagyon élvezték az őrségváltások és a koronázási ékszerek látványát. Azóta is emlegetik...

                                                                                                           Wéber Tamás (szülő)

alt

 

 
 
 
Győzelem a "Szurkoljunk együtt!" programban      

A  2014/2015. évre meghirdetett "Szurkoljunk együtt!" program eredményhirdetésére 2015. május 30-án került sor. Nagy örömünkre a korábbi évekhez hasonlóan az idén is iskolánk bizonyult a legjobbnak. Tőlünk vett részt a legtöbb diák és pedagógus a futballmérkőzéseken, ahol lelkesen buzdították városunk csapatát.

alt 

 

 

Sikeres szereplésünk a Gyere gyalog vagy Bringázz a munkába akcióban      

 


2015. május 15-én, pénteken sok-sok kisgyerek és pedagógus indult gyalog vagy kerékpáron az iskolába, hiszen Gyere gyalog vagy Bringázz a munkába címmel versenyt hirdettek a paksi oktatási intézmények részére.
Nagy örömünkre az iskolák versenyében mi bizonyultunk a legeredményesebbnek, hiszen tanulóink vettek részt legnagyobb számmal ebben az akcióban.
Nyereményünk az oklevél mellett egy kerékpártároló, melynek nagy hasznát vesszük majd a továbbiakban, hiszen sok tanítványunk jár ezzel a környezetbarát közlekedési eszközzel az iskolába.

alt

 
 
 
Német nemzetiségi kiállítás      

 


Május 6-án iskolánk felső tagozatán Gosztola Erzsébet tanárnő nyitotta meg azt a kiállítást, melyen a gyerekek a paksi és Paks környéki sváb emberek életébe, mindennapjaiba nyertek bepillantást a kiállított fényképek által. A fotók egészen a 20. század első évtizedeiig nyúltak vissza.
Többek nagy örömére sok-sok ismerős arc nézett vissza az évek során már megfakult, megszürkült képekről.
Talán éppen valakinek a dédnagymamája, nagypapája mosolygott bele egykor a kamerába?!

Nagymama fotóalbuma sok mindenről mesélt...

alt

 
 
 
Családi táncház      

 


2015. április 10-én, pénteken iskolánk, valamint a Paksi Bezerédj Általános Iskola szervezésében családi táncházra gyülekeztek diákok, szülők, pedagógusok, civil szervezetek.
A rendezvényen- melynek az IBIZA adott otthont- Pakson működő tánccsoportok (Paksi Szarkaláb Néptánc Egyesület, Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület, Csillag Show, Duna Party Táncklub) tartottak jelmezes bemutatót, majd rövid koreográfiák, tánclépések megtanulására invitálták a vállalkozó kedvű fiatalokat.

A hét óráig tartó táncos mulatság nagyon jó hangulatban telet el. Mindenki kipirulva indult haza, s annak a reményében, hogy ennek a kezdeményezésnek a jövőben lesz még folytatása.

alt

 
 
 
Költészet napja      

 


Április 10-én alsó tagozatos diákjaink a Csengey Dénes Kulturális Központban ünnepelték a költészet napját. Előzetes megmérettetés után a legügyesebbnek bizonyuló diákok szavalóversenyen vettek részt, ahol háromtagú zsűri (Heffner Erika, Gócza Leventéné, Vidákovics Sándorné) értékelte a színvonalas produkciókat.
A szavalatok mellett nemzetiségi német tánc és magyar táncok is szerepet kaptak ezen a délelőttön.
A felső tagozaton rendhagyó irodalom órák keretében emlékeztek meg a diákok József Attila születésének napjáról.

 

alt

 
 
 
Március 15-i ünnepi megemlékezésünk      

 


2015. március 13-án, pénteken 900 órakor a Csengey Dénes Kulturális Központban tartottuk ünnepi műsorunkat. Az 5. osztályos tanulók szereplésével emlékeztünk meg 1848. március 15-ről, nemzeti ünnepünkről. Az alsós és felsős diákok, pedagógusok mellett szülők is ültek a nézőtéren. Együtt idéztük fel e nagy nap történelmi pillanatait és kiemelkedő alakjait.

alt

 
 
 
Farsangi bál a felső tagozaton      

 


Február 13-án, pénteken délután 1600-tól tartottuk farsangi bálunkat a felső tagozaton.

A diákönkormányzat egyik képviselője beszélt a farsangi hagyományokról, majd Cziráki Andrea, a diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus megnyitotta az ünnepséget, és kezdetét vette a farsangi mulatozás.

A korábbi évek hagyományait követve az idén is sor került a koronázási ceremóniára. A diákok, tanárok, iskolai dolgozók szavazatai alapján Tell Eszter és Krasznai Iván fejére került fel a bálkirálynői, bálkirályi korona.

A nyolcadik évfolyamos tanulók keringője után osztályszintű produkcióikkal szórakoztatták a közönséget a felsős diákok.

A felvonulást követően kezdetét vette a mulatozás: tanárok és diákok együtt járták a táncot.

Fél nyolcig tartott a rendezvény, mely után mindenki jó hangulatban, sok-sok élménnyel gazdagodva indult haza a jól megérdemelt hétvégi pihenésre.

alt

 
 
 
Szülők-nevelők jótékonysági bálja      

 


Az idén 21. alkalommal rendeztük meg Szülők- nevelők jótékonysági bálunkat.

Nagy örömünkre szolgált, hogy 220 fő vett részt a táncos mulatságon, melyen a JOY együttes gondoskodott a fergeteges hangulatról.

Az igazgatónő megnyitó beszéde után a bál a nemzetiségi német nyelvet tanuló diákok táncával indult, majd a Dunaparty Táncklub fellépése következett. Az est fénypontja a 8. évfolyamos növendékek bécsi keringője volt.
A hajnalig tartó mulatozásról minden vendég sok-sok élménnyel és tombolán nyert ajándéktárggyal tért haza.

Köszönjük, hogy ilyen sokan mulattak velünk együtt a gyermekekért.

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik (anyagilag, tárgyi feltételek biztosításával vagy egyéb módon) hozzájárultak jótékonysági rendezvényünk sikeréhez.

alt 

 
 
 
Együtt szavaltunk mi is      

 


Különleges élményben volt részünk január 22-én. Iskolánk minden felső tagozatos tanulója és pedagógusa örömmel és lelkesedéssel vett részt az Együtt Szaval a Nemzet programban.
A 2015. évi magyar kultúra napján, január 22-én öt kontinens  magyar nyelvű általános- és középiskolájának részvételével valósult meg a program, mely idén januárban hagyományteremtő szándékkal a magyar Himnusz első versszakával kezdődött.
Ebben az évben a teljes Szózat elszavalását választották még ki a szervezők. A szavalat Jordán Tamás irányításával zajlott, amit interneten keresztül, élő adásban néztünk meg, és szavaltunk együtt a többi iskolával. A kezdeményezés célja a magyar kultúra ismertetése és a magyar közösségek összetartozásának megerősítése volt.
Az idén 26. alkalommal ünnepeltük meg a magyar kultúra napját, azt, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Csekén.
Megható pillanatokat élhettünk át. Ahogy  közösen szavaltuk a verseket, megerősödött bennünk az érzés, hogy mindnyájan tartozunk valahova: nemcsak nemzetünkhöz, családunkhoz, hanem tanárainkhoz és diáktársainkhoz is.

 

 
 
 
Színházlátogatás Szekszárdon      

 


Évek óta hagyomány a német nyelvet tanuló diákjaink körében, hogy színházlátogatást tesznek Szekszárdra a német nyelvű "Deutsche Bühne" egyik darabjára. Ebben az évben a "Beatles a fedélzeten" című előadást választottuk.
Egy rövid kis séta után a belvárosban elfoglaltuk helyünket az otthonosan berendezett nézőtéren. A darab egy repülőútról szól, ahol útközben sok váratlan, érdekes dolog történik. A légikísérő kisasszonyok azonban uralják a helyzetet, és minden szituációra egy Beatles dallal reagálnak.
A humoros történet és a népszerű Beatles dalok nagyon tetszettek nekünk.
Köszönet a programért!

Theaterbesuch in Szekszárd

Seit vielen Jahren haben wir die Tradition, ein gutes Theaterstück in dem deutschsprachigen Theater DBU anzusehen. In diesem Jahr wir die Aufführung "Beatles an Bord" gewählt. Wir, also die deutschlernenden Kinder, die auch die gute Musik mögen, fuhren mit unseren Lehrerinnen nach Szekszárd. Nach einem kleinen Spaziergang in der Innenstadt nahmen wir unsere Plätze in dem gemütlichen Zuschauerraum des Theaters. Das Theaterstück handelete von einem Flug von Budapest nach Paris. Unterwegs passierte aber viel Interessantes, Unerwartetes. Die drei Flugbegleiterinnen bekamen die ganze Situation in den Griff. Sie reagierten auf jedes peinliche Ereignis mit einem Beatles - Lied. Selbst die humorvolle Geschichte und die tollen Beatles - Lieder haben uns sehr gefallen.
Das Stück war wirklich ein himmlisches Vergnügen. Danke dafür!

alt

 
 
 
Sikeres szereplés az ESZI által szervezett műveltségi vetélkedőn      

 


Az Energetikai Szakközépiskola a korábbi évekhez hasonlóan január 22-én, a kultúra napján rendezte meg a megye 7-8. évfolyamos diákjai számára meghirdetett műveltségi vetélkedőjét.

Iskolánk ebben a tanévben is benevezett a versenyre. A megmérettetés során sok-sok érdekes feladatot kellett megoldaniuk a tanulóknak többek között irodalmi, történelmi, képzőművészeti területeken. Ezek mellett bizonyítaniuk kellett a műszaki kultúra terén való jártasságukat is, például matematika, fizika, informatika, kémia és technika feladatok elvégzésével. A megoldásokhoz kreativitás, általános műveltség és gyorsaság is kellett. 

Nagy örömünkre a játékos vetélkedésen iskolánk csapata bizonyult a legeredményesebbnek, így mi kaptuk meg a győztesnek járó legnagyobb jutalmat: egy balatonkenesei vitorlázást a tavasz folyamán. Emellett a verseny szponzoraitól értékes sporteszközöket is kaptak diákjaink.

A győztes csapat tagjait: Adorján Blankát, Szabó Lucát, Frast Rolandot és Krasznai Ivánt a felső tagozaton az igazgatónő társaik előtt köszöntötte, gratulált nekik a szép eredmény eléréséhez, és bekerült a tájékoztató füzetükbe a jól megérdemelt igazgatói dicséret is.

Gratulálunk nekik!

alt

 

 

Lotz János szövegértési és helyesírási verseny megyei fordulója iskolánkban      

 


Az idei tanévben 8. alkalommal hirdette meg a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium az országos Lotz János szövegértési és helyesírási versenyt 4. és 7-8. évfolyamos diákoknak.
A verseny célja a magyar nyelv ápolása, a szövegértés mint kulcskompetencia fejlesztése, a helyesírás alaposabb elmélyítése, a tanulók nyelvi érzékenységének a fokozása.

Évről - évre felkészítjük és benevezzük tanulóinkat erre a versenyre is, ahol szép eredményeket érnek el diákjaink.


Örömmel vettük a szervező iskola részéről a felkérést a 4. évfolyamos diákok számára a megyei forduló lebonyolítására. Számunkra ez a tehetséggondozás területén végzett munkánk elismerését is jelenti.

Iskolánkban 2015. január 21-én, a megyei fordulón a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola 4. osztályos tanulóin kívül dunaföldvári, pincehelyi és sárszentlőrinci tanulók vettek részt.

Az iskolai fordulót követően tanulóink közül Bodajki Zorka, Horváth Kamilla, Kolki Ákos, Spiesz Péter, Szabó Dorka és Tuboly Kata jutott tovább a megyei fordulóra. Felkészítő tanáruk Katz Margit volt.

 
 
 
Tanulóink sikeres szereplése a Sprich Deutsch! vetélkedőn      

 


In diesem Schuljahr (am 18.12.) haben wir wieder Wettbewerb "Sprich Deutsch!" teilgenommen.
Der Wettbewerb fand im Büro der  Deutschen Selbstverwaltung statt.
Alle Pakser Schulen machten den Wettbewerb mit. In unserer Mannschaft haben die nächsten Kinder gearbeitet:

Eszter Tell aus der 8. Klasse
Bálint Fritz aus der 7. Klasse
Tóth Katalin aus der 6. Klasse
Laura Féhr aus der 6. Klasse

Wir bekamen interessante Aufgaben, unter anderem mussten wir den Lebenslauf und Werke eines ungarndeutschen Schriftstellers bekanntgeben.
Wir fühlten uns ganz prima. Wir haben den ersten Platz belegt und wertvolle Geschenke bekommen.

alt

December 18-án az idei tanévben is részt vettünk a Mondd németül! vetélkedőn. A vetélkedő a Német Önkormányzat klubhelyiségében volt. Minden paksi iskola részt vett a versenyen. A mi csapatunkban a következő gyerekek szerepeltek:

Tell Eszter 8. osztály
Fritz Bálint 7. osztály
Tóth Katalin 6. osztály
Féhr Laura 6. osztály

Érdekes feladatokat kaptunk, többek között be kellett mutatnunk egy magyarországi német író életrajzát és műveit. Nagyon jól éreztük magunkat. Első helyet értünk el, és értékes ajándékokat kaptunk.

 
 
 
Karácsonyi ünnepi műsorunk      

2014. december 19-én, pénteken a Csengey Dénes Kulturális Központ adott otthont karácsonyi ünnepi műsorunknak.

Iskolánk igazgatóhelyettese, Klopcsikné Somorjai Mária nagy szeretettel és tisztelettel köszöntötte a vendégek között iskolánk egykori pedagógusát, Sárán Jenőnét, aki meghatódottan vette át hatvan évvel korábban megszerzett pedagógus diplomája után járó gyémánt diplomáját. Ezúton is szívből gratulálunk Aranka néninek!

A harmadik osztályos tanulók szívhezszóló műsor keretében idézték meg a karácsony meghittségét, melyért köszönetünket fejezzük ki nekik, és felkészítő pedagógusaiknak is.

 

 alt

alt

 

 
 
 
Karácsonyváró projektnapunk      

 


2014. december 13-án, szombaton karácsonyváró projektnapot tartottunk. Célunk az volt, hogy megismertessük a gyerekekkel az adventi és karácsonyi hagyományokat, népszokásokat, s az e napon elkészített mézeskalácsokkal, csuhédíszekkel, ajándéktárgyakkal tanulóink megajándékozhassák szeretteiket e meghitt ünnepen.

Úgy gondoltuk, az advent időszakának tevékenységei jó alkalmat kínálnak a közösségformálásra, az összetartozás érzésének elmélyítésére is.

Iskolánkban fontos szerepet tölt be a multikulturális nevelés, melynek részeként német nemzetiségi nyelv és német nemzetiségi táncoktatás folyik. E nap keretei közt lehetőségük nyílt a gyerekeknek a német nemzetiségi adventi népszokások megismerésére is.

Bízunk benne, hogy az e napon tanultakat magukkal viszik a gyerekek, és szebbé teszik vele a családi ünnepet.

alt

 
 
 
Egészséghetet tartottunk      

 


November az egészség hónapja.

Mind az alsó, mind a felső tagozaton a hónap utolsó hete az egészség jegyében telt. Sok- sok érdekes program várta a tanulókat a hét minden napján.

Az alsó tagozaton új ismeretekkel gazdagodhattak a kicsik az egészséges táplálkozással kapcsolatban; keresztrejtvényt és titkosírást fejtettek meg, puzzle kirakással próbálkoztak, együtt tornáztak a folyosón. Iskolánk védőnője érdekes kísérletekkel, a fogápolásról és tisztálkodásról tartott előadással színesítette az iskolai programokat.

A felső tagozaton a színjátszó szakkör naponta iskolarádión keresztül hívta fel a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. Az udvaron a szünetekben körjátékokon vettek részt a gyerekek. Az orvosi szobában lehetőség nyílt testsúly- és vérnyomásmérésre is. Pénteken a tízórai szünetben frissen facsart gyümölcslevet fogyaszthattak a gyerekek.
Rajzórákon az egészség megóvásának fontosságát  hangsúlyozó plakátok készültek, melyek egész héten díszítették iskolánk folyosói paravánjait.
Az előadásokon szerzett ismereteikről pénteken feladatlap kitöltésével adtak számot a nagyok. A hibátlan feladatlapot kitöltő osztály jutalma egy tálca teljes kiőrlésű lisztből készült almás sütemény volt. Ezúton is gratulálunk a győztes 6. osztály tanulóinak!

E hét mottójául Voltaire gondolatát választottuk:

 

"Három dolog szükséges ahhoz, hogy boldog légy: egészséges test, szabad lélek és tiszta szív."

 

 

alt

alt

 
 
 
Október 23-ra emlékeztünk      

 


2014. október 22-én , kedden 1300-kor a Csengey Dénes Kulturális Központ adott otthont színvonalas ünnepi műsorunknak, melyen nyolcadik osztályos tanulóink emlékeztek meg az 1956. október 23-i forradalomról és annak áldozatairól. Alsós és felsős diákjaink együtt idézhették fel e felejthetetlen történelmi esemény nagy pillanatait.

alt

 
 
 
Diáknap      

 


2014. október 18-án (szombaton) diáknapot tartottunk.

A rendezvényt a diákönkormányzat vezetője nyitotta meg, majd iskolánk tanulói különböző programokon vettek részt.
A közös gimnasztikai bemelegítést követően az alsó tagozatosok szüleikkel együtt játékos sportversenyeken mérhették össze tudásukat, ügyességüket. A pedagógusok sok-sok érdekes feladatot választottak ki a Kölyökatlétikai program feladataiból: helyből távolugrás, gerelyhajítás, ugróiskola, gátfutás, szlalom futás, dobás tömött labdával, stb.

A felsős diákok koszorút helyeztek el iskolánk névadójának, Deák Ferencnek a szobránál. A délelőtti program folytatásaként felkeresték városunk emlékműveit, s egy-egy tanuló tolmácsolásában meghallgatták a műemlékekhez kapcsolódó legfontosabb ismereteket.

Az ASE kosárlabdázóinak részvételével iskolánk egykori növendékének, Morgen Ferdinándnak a tiszteletére az osztályok közötti kosárra dobó verseny is ott szerepelt a programok között, melyen alsós és felsős diákok is részt vehettek.

A koradélutáni órákban már iskolánk tanulói együtt szurkolhattak a sportcsarnokban, ahol az alsós gyermekek apukái mérkőztek meg a felsős apukákkal egy igen izgalmas, gólokban gazdag futballmérkőzésen. Ezt követően tanár- diák floorball mérkőzésre került sor, ahol a lelkes, lendületes játékban a felnőttekből álló csapat vereséget szenvedett a tanítványoktól.

Az eredményhirdetés és ajándékátadás után mindenki fáradtan, de élményekkel telve indult haza a jól megérdemelt "rövid hétvégére".

alt

 

 

 
 
 
Ausztriai tanulmányi kirándulás      

 


2014. szeptember 18-tól 21-ig iskolánk nemzetiségi német nyelvet tanuló diákjai közül 39-en ausztriai és németországi tanulmányi kiránduláson vettek részt.

Köszönetünket fejezzük ki a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezetőségének és számos támogatónknak, hogy anyagilag hozzájárultak a kirándulás megvalósulásához.

 

alt

 

 

 
 
 
Tanévnyitó ünnepély      

Tanévnyitó ünnepélyünket 2014. augusztus 31-én, vasárnap délután 5 órakor tartottuk.

Puskásné Ömböli Mária igazgatónő tanévnyitó beszédében 245 tanulóhoz intézte köszöntő szavait, akik 9 osztályban, 6 napközis csoportban, 25 pedagógus oktató- nevelő munkájával kezdhetik el az új tanévet.

Az első évfolyamon 33 kisgyerek kezdte meg tanulmányait, akik ebből az alkalomból emléklapot vehettek át az igazgatónőtől. A magasabb évfolyamon tanulókat és  tanáraikat is köszöntötte az iskola vezetője, akiket lelkes, kitartó, rendszeres munkára ösztönzött ebben a tanévben is.

A tanévre vonatkozó legfontosabb információk, változások ismertetése után örömmel számolt be az igazgatónő arról, hogy iskolánknak sikerült elnyernie az Örökös Ökoiskola címet.

Tanévnyitó beszédét  a következő gondolatokkal zárta:

" Az elkövetkező munkával, tanulással és tanítással, neveléssel teli hétköznapokban mindannyian találjuk meg azt, ami a napot egyedivé, különlegessé teszi. Mindehhez kívánok jó egészséget, erőt, kitartást, bizalmat, önbizalmat!"

alt

 

 

 
 
 
Tanévzáró ünnepély     E-mail

 


Iskolánkban 2014. június 18-án délután öt órakor újra megszólalt a csengő. Tanévzáró ünnepélyre gyülekeztek diákok, tanárok, szülők és hozzátartozók.

Sok-sok kipirult arcú kisgyerek várta, hogy az igazgatónő beszéde és a tanév során elért kiemelkedő tanulmányi- és sporteredmények jutalmazása után átvehesse éves munkájának eredményét: az év végi bizonyítványt.

Diákjaink többsége sikeresen zárta a tanévet, több mint 60 tanuló vehetett át kiváló ill. kitűnő bizonyítványt, s csak két tanulónak kell a nyár folyamán pótvizsgára készülnie.

Az ünnepély végén az igazgatónő és az osztályfőnökök számos hasznos tanáccsal látták el a gyerekeket a nyári szünidőre vonatkozóan, majd önfeledt, vidám, élményekben gazdag kikapcsolódást kívántak nekik.

Kellemes nyarat mindenkinek!Találkozunk szeptemberben!

 

 

Ballagási ünnepély      

 


Június 14-én, szombaton díszbe öltöztetett iskolakapuk, ajtók, tantermek és folyosók köszöntötték a ballagásra gyülekező diákokat, szülőket, vendégeket és pedagógusokat.

37 tanuló számára utoljára szólalt meg a csengő iskolánkban.

Megható búcsúztató és búcsúzó versek, szövegek, régről ismert érzelmes dallamok hirdették számukra, hogy ezen a napon valami véget ért. Általános iskolai tanulmányaikat befejezték.
Elballagtattuk őket, elballagtak.

Iskolánk régi, szép hagyományait követve mindnyájan emléklapot vehettek át az igazgatónőtől, mely örök emlékül őrzi az intézményünkben eltöltött deákos éveiket.

A nevelőtestület határozata alapján sokan közülük nyolc éves kiemelkedő munkájuk elismeréseként a legrangosabb iskolai kitüntetés, a Deák - díj büszke tulajdonosai lehettek.

A 2013/2014-es tanév Jó tanuló-ja emlékplakettet vehetett át: Kovács Annabella, Nagy Dóra, Nagy Eszter, Papp Veronika. Jó tanuló, jó sportoló elismerő címet kapott Vörös Heléna. Az idei tanévben a Jó sportoló díj Kugli Ákos és Tímár Kristóf munkájának elismeréséül szolgált.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan az idén is jutalmazta azokat a végzős diákokat, akik nyolc éven át sokat tettek a nemzetiségi német nyelv művelése területén. Így a díjazottak között szólították ki a jutalom átvételére Hosszu Balázst, Papp Veronikát, Vörös Helénát.

Minden ballagó diákunknak kívánunk ezúton is tartalmas, szép életet!

alt

 

 

 
 
 
Sikeres szereplés a Mesterségem Címere vetélkedőn      

2014. május 29-én, csütörtökön az ESZI sportcsarnokában "Mesterségem Címere" Szakmaismereti vetélkedőn vett részt iskolánk csapata, ahol 12 iskola versenyzői mérték össze tudásukat.
A jó hangulatú, izgalmas versenyen iskolánk csapata első helyezést ért el. A győztesek jutalma egy ajándékcsomag és egy budapesti kirándulás volt.
Győztes csapatunk tagjai: Pritz Anita, Varga Tímea, Tell Eszter, Frast Roland, Somkert Máté, Ritter Martin. 

Gratulálunk nekik!

alt

 
 
 
Jubileumi gálaest      

 

2014.05.16-án iskolánk névfelvételének 25. évfordulója alkalmából jubileumi gálaműsort tartottunk, melynek a Csengey Dénes Kulturális Központ adott otthont.

Az ünnepi beszédeket, köszöntőket követően  jelenlegi és egykori  diákok, szülők és pedagógusok lélekmelengető műsorral ajándékozták meg a megjelenteket.

Köszönjük a megjelent vendégeknek, szülőknek, hozzátartozóknak, hogy elfogadva meghívásunkat együtt ünnepeltek velünk ezen a meghitt estén.

 

alt

 
 
 
Föld napja      

Április 23-án, a tavaszi szünet utáni első tanítási napon ünnepeltük iskolánkban a Föld napját.

A nap mottója Stefanovits gondolata volt: " A talajon nem csak állsz, élsz is".

Szerencsére az időjárás lehetővé tette számunkra, hogy elhagyjuk az iskola épületét, és a szabadban tölthessük ezt a tartalmas délelőttöt.

Projektnapunkon sok-sok érdekes program várt ránk a strand melletti téren. Nyolc állomáshely volt, melyeken mindenki forgószínpadszerűen vehetett részt: Ki a legökosabb? Dalos pacsirták, Zöld tárlat, Tudni illik, hogy mi illik, Zöld szemmel a mindennapokban, Hétköznapi zöld praktikák, Zöld riportok, statisztikák, Mozdulj!.

Az elkészült produktumokat még a helyszínen bemutattuk a többieknek, ill. egy kiállítás keretében még most is megtekinthetők iskolánk folyosóján.

Sokat tettünk ezen a napon azért, hogy óvjuk és védjük környezetünket. Megalkottuk a környezettudatosan élők 12 pontját, s számos hasznos ismerettel gazdagodtunk.

Mielőtt elindultunk vissza az iskolába, útravalóul ezt a mondatot kaptuk tanárainktól:

            "Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben, és csak az emlékeidet vidd haza!"

 

alt

 

 
 
 
Kalmár László Matematikaverseny iskolánkban      

2014. március 21-én, szombaton iskolánk adott otthont a 43. Országos Kalmár László Matemetikaversenynek.
A helyi és környékbeli tanulók számára meghirdetett versenyen a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola és a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói vettek részt. Hasonló módon Bonyhádon, Dombóváron és Szekszárdon is lehetőségük volt a diákoknak a megmérettetésre.
Iskolánkból alsó tagozatos diákok, a vendég iskolából felső tagozatos gyerekek neveztek, így összesen 21-en próbáltak megbírkózni a cseppet sem könnyű matemetikai feladatokkal.
Reméljük, mindenkinek sikerült a legjobb tudása szerint teljesítenie, s sikerélménnyel telve indulhatott haza a jól megérdemelt hétvégi pihenésre.

 

alt

 
 
 
Március 15-i ünnepi műsorunk      

 


2014. március 14-én iskolánk 5. osztályos tanulói színvonalas műsor keretében emlékeztek meg  1848. március 15-ről, nemzeti ünnepünkről.
Ünnepi műsoruknak a Csengey Dénes Kulturális Központ adott otthont, ahol tanárok, diákok, szülők és hozzátartozók együtt hallgathatták meg a gyerekek szavalatait.

alt

 
 
 
Farsangi bál      

 


Iskolánkban február közepe a farsang jegyében telt. Először az alsó tagozatos gyerekek búcsúztatták a telet színes jelmezekbe öltözve, majd a felső tagozaton is eljött a farsangi mulatság ideje.

A bált Cziráki Andrea, a diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus nyitotta meg, majd a 8. osztályosok keringője után sor került a koronázási ceremóniára. A diákok és tanárok szavazatai alapján az idén Papp Veronika és Kugli Ákos fejére került fel a korona.
A rendkívül ötletes, humoros osztályszintű táncos produkciók óriási fejtörést okoztak a négytagú zsűrinek, akik az idei évben nem tudtak győztest hirdetni. Valamennyi produkció nagy sikert aratott a közönség körében is, így a farsangolók óriási vastaps kíséretében vonulhattak le a "porondról".
A jó hangulat csak tovább fokozódott, mikor a bálozók visszavonultak osztálytermeikbe, s kezdetét vette a várva várt disco. A fél nyolcig tartó mulatozás után mindenki fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva indult haza, hogy a hétvégén kipihenhesse a nagy készülődés fáradalmait.

 

alt
 

 
 
 
Szülők-nevelők jótékonysági bálja      

Iskolánkban 19. alkalommal rendeztük meg a Szülők-nevelők jótékonysági bálját, melynek célja alapítványunk, a Gyermekeinkért, Jövőnkért Alapítvány támogatása volt. A január 25-én, szombaton megrendezett táncmulatságon közel 150 vendég jelent meg, s mulatott hajnalig a W-együttes zenéjére.
Az igazgatónő megnyitó beszéde után iskolánk tanulói mutatkoztak be nemzetiségi német tánccal, majd a Dunaparty Táncklub ifjú táncosai szórakoztatták a vendégeket. A korábbi hagyományokat követve a nyolcadik  osztályos tanulók az idén is egy csodálatos keringővel kápráztatták el szüleiket, ismerőseiket, majd ezt követően átadták a helyet a táncparketten a bálozóknak.
Fokozva a jó hangulatot néhány vállalkozó kedvű szülő meglepetés produkcióval készült, mellyel nagy sikert arattak a megjelent vendégek körében.
Az alapítvány kuratóriuma, iskolánk valamennyi dolgozója és tanulója nevében köszönetünket fejezzük ki mindazon cégeknek, magánszemélyeknek, akik tombolatárgyak felajánlásával, támogató jegyek vásárlásával hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez.
Nem utolsó sorban köszönet illeti meg a rendezvény megszervezésében, lebonyolításában részt vállalt kollégákat és azok hozzátartozóit. Köszönjük, hogy odaadó munkájukkal lehetővé tették ismét egy nemes cél megvalósulását.

alt

 

 

 
 
 
Szépen beszéltünk      

A Kazinczy-díj Alapítvány -Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2013/2014. tanévre is meghirdette a Kazinczyról elnevezett " Szép Magyar Beszéd"  versenyt az általános iskolák 5-8. évfolyamos tanulói részére. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.
Az iskolai fordulót január 8-án rendeztük meg iskolánk könyvtárában, ahová 17 tanuló nevezett. A vetélkedő résztvevőinek egy kijelölt kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasniuk. A versenyzők teljesítményének értékelésekor a következő szempontokat vette figyelembe a három fős zsűri: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd.
Iskolánkat a kistérségi fordulón az 5-6. osztályos kategóriában Féhr Laura 5. osztályos tanuló, a 7-8. osztályos kategóriában pedig Adorján Blanka 7. osztályos tanuló fogja képviselni.
A népszerű verseny tovább mélyíti a tanulókban anyanyelvünk szeretetét, és körünkben egyre több hívet szerez a szép magyar beszéd ügyének.

 
 
 
Iskolai karácsonyi műsorunk      

2013. december 20-án, pénteken a Csengey Dénes Kulturális Központban tartottuk iskolai karácsonyi ünnepségünket. A harmadikos gyerekek itt újra előadták színvonalas, meghitt műsorukat, mellyel valamennyiünk számára megidézték az év legszebb ünnepének varázslatos hangulatát.

 

alt