- - - - - -
2024. május 29. szerda

Védőnő


Tisztelt Szülők!

Beiskolázás után a gyermekek egészségügyi ellátását a területi védőnőtől az iskolavédőnők veszik át.

Iskolavédőnői feladatok:

  • szűrővizsgálat végzése 2., 4., 6. és 8. osztályban
  • védőoltások előkészítése, beadásban való közreműködés, oltási dokumentáció vezetése
  • egészségnevelő órák tartása különböző témakörökben
  • tisztasági vizsgálat minden osztályban - fejtetvesség és rühesség, általános higiéne vizsgálata (szeptember, január, április hónapokban)
  • tanulókról egészségügyi dokumentáció vezetése

Iskolaorvosi feladatok:

  • szűrővizsgálat 2., 4. 6. és 8. osztályban
  • védőoltások beadása

Szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálat célja az esetleges rejtett betegségek korai felismerése, szakorvoshoz irányítása. A tanév folyamán a 2., 4., 6. és a 8. osztályos tanulók iskolaorvosi és iskolavédőnői vizsgálaton vesznek részt (vérnyomásmérés, testsúlymérés, testmagasságmérés, valamint érzékszervi, mozgásszervi és belgyógyászati vizsgálatok).
A szűrővizsgálatról előzetesen értesítjük a szülőket, majd a szűrővizsgálat végezetével az eredményről is írásban tájékoztatót küldünk.

A hatékonyság növelése érdekében kérjük, hogy amennyiben gyermekének valamilyen ismert betegsége van (pl.: lúdtalp, asztma, allergia), a legutolsó szakorvosi lelet fénymásolatát juttassák el az iskolavédőnő részére, vagy küldjék el email-ben az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Ha gyermekénél valamilyen elváltozást tapasztaltunk a szűrővizsgálaton, a további vizsgálatokról is legyen szíves minket tájékoztatni, és eljuttatni részünkre a szakorvosi leletet, hogy lássuk, a problémáról van tudomása, illetve kezelve is lett (pl. szemüveget kapott, gyógybetétet visel a cipőben, stb.) gyermeke.

Védőoltások

Védőoltások (18/1998.(VI:3.) NM 5. § és 15§ alapján).
Az iskolai kampányoltások nem életkorhoz, hanem évfolyamokhoz kötötten kerülnek beadásra. A védőoltások kötelezőek, kivéve a HPV védőoltás.
Az aktuális védőoltásról szóló tájékoztatót minden szülő részére eljuttatjuk, melyben tájékozódhatnak az oltás részleteiről. A tájékoztatóhoz csatolt szülői nyilatkozatban oltás előtt a szülőnek nyilatkoznia kell a tájékoztatás tudomásul vételéről, illetve arról is, hogy a védőoltás megjelölt időpontjában az oltásnak tudomása szerint nincs elvi akadálya. Amennyiben a gyermek már megkapta az értesítésben jelzett oltásokat - illetve egyéb oltást kapott, vagy 1 hónapon belül műtéten esett át, 4 héten belül tervezett műtéte lesz, vagy más miatt ellenjavalt azt kérem jelezni.

A védőoltás korrekt nyilvántartása érdekében kérem az oltási kiskönyvet eljuttatni. A kiskönyvet zárt szekrényben megőrzöm, majd az oltási sor lezárása után visszaadom.
Amennyiben az oltás napján a gyermek hiányzik az iskolából, úgy pótoltást szervezünk.

A 6. és 7. osztályos tanulók kampányoltásban részesülnek a következő oltási rend szerint:

6. osztályos tanulók:

szeptember hónapban: kanyaró - mumpsz - rózsahimlő

október hónapban: diphteria - tetanusz - szamárköhögés

7. osztályos tanulók:

szeptember és március hónapban: Hepatitis B (B típusú fertőző májgyulladás ellen, 2 oltás)

október és április hónapban: Önkéntes HPV oltás lányoknak

HPV (Humán Papilloma Vírus, mely a méhnyakrák kialakulásáért legnagyobb százalékban felelős). Ez a lányoknak 7. évfolyamon a 2014/15. tanévtől felajánlandó védőoltás, mely első részének beadására októberben kerül sor, ismétlésére pedig áprilisban.

Kérdéseikkel, kéréseikkel, a leletekkel az iskola orvosi szobájában vagy e-mail címemen keressenek fel.

 

 

 

Peti Orsolya
iskolavédőnő

 

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Védőnői fogadóóra: kedd 9-11 óráig

dr. Mészáros Zsuzsanna
iskolaorvos

 

 

 

Tájékoztató a fejtetvességről

Tájékoztató a HPV elleni védőoltásról

Gyakran ismétlődő kérdések a HPV-ről