Deák – diáknap a felső tagozaton


Október 13. Szombat. Iskola?!

Nehezen indul a nap diáknak, tanárnak egyaránt, pláne úgy, hogy előző délután sulibulin tomboltak kicsik és nagyok. Még szerencse, hogy nem tanulunk! Vagyis mégis … Csak egy kicsit másképp!

Deák – diáknapra gyülekezünk. Izgatott kíváncsisággal várja mindenki a programokat, melyek között több olyan is szerepel, mellyel hagyományt szeretnénk teremteni.

Az iskola földszinti folyosóján megkoszorúzzuk Deák Ferenc mellszobrát, majd rövid tájékoztató után indul a vetélkedés. Négy állomáshelyen forgószínpadszerűen haladnak az osztályok, hogy megmérettessék tudásukat, ügyességüket.

A Memóriajáték nevű állomáson a haza bölcséről kell megjegyezni majd továbbadni fontos információkat. Izgatottság, derű, kacagás… A hallottak önálló életre kelnek, elferdülnek, átalakulnak. Deák Ferenc Fiumében halt meg?! Nem, fiúbetegségben halt meg!! Pedig csak annyit kellett volna megjegyezni, hogy a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található a Deák- mauzóleum! Hát, így terjed a pletyka is!

Az Egy perc és nyersz! játékos vetélkedőn pohárpiramist építünk, cipő kerül az asztalra, mogyorót pakolunk lábujjal egyik tálból a másikba, röptében kapjuk el a filctollat, guruló golyókat tartunk mozgásban az asztalon.

Előkert. Akadályterep. Kanyargós útvonal fák és bokrok között elhelyezett akadályokon keresztül. És mindez bekötött szemmel! Nem kis kihívás. De megcsináljuk!

Könyvtár. Végre egy kis nyugalom! Deák – torpedó Györgyi nénivel.

Tíz óra. Lázas készülődés. Ki mit tud? a folyosón. Akadnak bátor jelentkezők: van, aki szaval, van, aki hangszeren játszik, vannak, akik rajzaikkal büszkélkednek, s nem maradhatnak el a táncos előadások sem. A legnagyobb siker mégis egy különleges produkciónak szól. Ostorcsattogtatás az udvaron. Hatalmas üdvrivalgás, ováció… Sokan megpróbálkoznak inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A vetélkedés azonban nem ér véget. Hagyományteremtő szándékkal rekordfelállítási kísérletekre kerül sor a tornacsarnokban. Rekord születik seprűnyéllel egyensúlyozásban, dekázásban, bógniban, cigánykerekezésben, párban tollasozásban, petrencerúdtartásban. Figyelem! Jövőre a rekordok megdönthetők!

Végezetül a nap zárásaként kosárra dobással, majd kézilabda mérkőzéssel vezetjük le a felgyülemlett feszültségeket. E két utolsó programmal egykori diákunk, Morgen Ferdinánd ill. hajdani tanárunk, Farkas István emlékének adózunk.

Látogatóink

114361
MaMa634
TegnapTegnap1226
Ezen a hétenEzen a héten3082
Ebben a hónapbanEbben a hónapban9641
ÖsszesenÖsszesen114361

Mérés kezdete: 2012. január 1.

Impresszum


Paksi Deák Ferenc Általános Iskola


  7030 Paks, Tolnai út 19.
E-mail: deak@deakf-paks.sulinet.hu
Telefon: +36-75/200-345