Németes kirándulás

2018. 09. 20-án és 21-én a többségében nemzetiségi német nyelvet tanulók kétnapos kiránduláson vettek részt, az idei tanévben határainkon belül. Mindkét nap eseményei között volt olyan, ami a magyarországi svábok történetéhez köthető.

Csütörtöki napunkat Solymáron kezdtük, immár visszatérő vendégként. A kitelepítéssel kapcsolatos foglalkozás érzelmileg mélyen megérintette a gyerekeket és a felnőtteket is. Köszönet érte Hilda néninek, aki saját családja tragédiáján keresztül ismertette meg a gyerekekkel a háború utáni egyik legszívszorítóbb eseményt.

Megelégedésünkre szolgált, hogy a tavalyi foglalkozáson hallottak közül számos dolgot tudtak a gyerekek visszaidézni.

Utunk második állomása Zsámbék volt, ahol a lámpamúzeum után a romtemplomot jártuk be egy lelkes vezető segítségével, aki szenvedélyes előadói tehetségével szinte visszarepített minket a templom fénykorába.

Második napunkat Visegrádon, a Fellegvár megtekintésével folytattuk, majd a Palotaház területén található Mesterségek udvarában ismerkedhettünk olyan régi kézműves mesterséggel, mint a fazekasság és a kovácsmesterség.

Kora délután a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban várt bennünket ismét egy rendhagyó tanóra, amelyen újra a magyarországi svábok életéről hallhattak a gyerekek, és aktív részvételükkel dolgoztak fel egy szintén kitelepített családtörténetet.

Nagy örömünkre szolgált, hogy mindenhol nagyon fegyelmezettek, figyelmesek és érdeklődőek voltak tanítványaink. Büszkék lehettünk rájuk, köszönjük nekik és a családjuknak is.

Látogatóink

114380
MaMa653
TegnapTegnap1226
Ezen a hétenEzen a héten3101
Ebben a hónapbanEbben a hónapban9660
ÖsszesenÖsszesen114380

Mérés kezdete: 2012. január 1.

Impresszum


Paksi Deák Ferenc Általános Iskola


  7030 Paks, Tolnai út 19.
E-mail: deak@deakf-paks.sulinet.hu
Telefon: +36-75/200-345